CURSUS DIGISTERKER IS TERUG !!

De cursus “DigiSterker” is weer terug. Het succes van het najaar 2019 krijgt een vervolg. In de maand Maart en April wordt deze gratis cursus weer gegeven in samenwerking met de bibliotheek Oost Achterhoek. Kijk bij cursussen voor meer informatie.

 

 

Mantelzorgcafé op 13 februari

Bij het Mantelzorgcafé ontmoet u andere mantelzorgers in een informele sfeer. Er komen uiteenlopende onderwerpen aan de orde. Daarnaast kunt u vragen stellen aan de mantelzorgconsulent. Zij ontvangt u met een kopje koffie of thee.

U bent van harte welkom op 13 februari van 14.00 uur tot 15.30 uur bij  het Huys van Frederik Hendrik, Markt 4-6 in Groenlo. Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie over alle activiteiten leest u op https://www.vithulpbijmantelzorg.nl/  of bel op werkdagen van 9.00 – 15.00 uur met VIT tel. (0544) 82 00 00

 

De training is bij De Hofnar in Aalten. In vier bijeenkomsten krijgt u informatie, advies en tips aangereikt. De training is gratis.

Dementie is een ziekte met grote gevolgen voor de omgeving. U ziet iemand op een onbegrijpelijke manier veranderen en steeds afhankelijker worden. Tijdens deze training krijgt u informatie over dementie. Maar ook tips en adviezen om zo goed mogelijk om te gaan met uw situatie.

De bijeenkomsten duren van 10.00 tot ongeveer 12.00 uur

En vinden plaats op donderdag 5, 19 en 26 maart en 16 april bij De Hofnar, Polstraat 7 in Aalten.

U kunt zich aanmelden tot 20 februari

Bel naar (0544) 82 00 00 of stuur een e-mail naar info@vithulpbijmantelzorg.nl(link stuurt een e-mail). Vermeld daarbij uw naam, adres en telefoonnummer. De docent neemt dan contact met u op. Ook voor meer informatie kunt u terecht bij VIT-hulp bij mantelzorg.

 

Training voor vrijwilligers inloopvoorzieningen: onderwerp zingeving:

Beste meneer/mevrouw,

Binnen uw organisatie zijn veel vrijwilligers actief.  Deze vrijwilligers organiseren en begeleiden

inloopvoorzieningen en ontmoetingsmogelijkheden voor ouderen.  Tijdens deze gezellige activiteiten kunnen soms ook serieuze onderwerpen aan de orde komen.  Voor veel ouderen zijn onderwerpen op het gebied van zingeving actueel. Hoe ga ik om met verminderde mobiliteit of het wegvallen van vrienden en partner zijn daar voorbeelden van.  Het gesprek hierover aangaan is soms moeilijk.  Daarom willen wij vrijwilligers een workshop aanbieden.

Inhoud Workshop zingeving

Tijdens de workshop bespreken de deelnemers onder begeleiding wat zij onder zingeving en levensvragen verstaan.  Daarnaast leren deelnemers alert te zijn op de zingevingsaspecten in hun werk als vrijwilliger en hoe daar mee om te gaan.

Je voelt dat iemand ergens mee zit, maar hoe ga je daar het gesprek over aan? Hoe ga je om met zorgvragers die een andere levensbeschouwing hebben dan jij zelf? Hoe blijf je jezelf, terwijl de ander zich gezien voelt in haar of zijn levensovertuiging? Hoe kan je iemand nabij zijn in het lijden dat hem of haar overkomt?  Durf je door te vragen? En hoe doeje dat dan.

Na de workshop hebben de deelnemers handvatten om makkelijker het gesprek over zingevingsvragen aan te gaan.

Locatie en datum workshop

De workshop is op 23 april van 9 uur tot 12. 15 in Den Diek, Dijkstraat 30  in   Lichtenvoorde.

Het programma van de Workshop zingeving

9. 00 – 9:30:     Inloop

9.30                 Welkom en start van de workshop

9.35 -10.45      Wat is toch zingeving en wat zijn levensvragen?

10.45 – 11.00    Pauze

11. 00 – 15        Een  casus

Vragenmatrix: een instrument voor het doorvragen Oefenen in kleinere groepjes met de Vragenmatrix Uitwisseling van ervaringen in de groepjes

12.15               Afsluiting

De workshop wordt in opdracht van de gemeente Oost Gelre georganiseerd door Willem, hart voor levensvragen, https://willemlevensvragen. nl/ en uitgevoerd door Henk van den Berg, geestelijk verzorger .

Opgeven voor de workshop

Opgeven voor de workshop kan door uw naam, organisatie waarbij u vrijwilligerswerk doet en   uw

e mailadres door te geven aan Carry de Vries: c. devries@oostgelre . nl.  . Aanmelden kan tot maandag 6 april.

Het is belangrijk dat er tijdens de workshop voldoende ruimte is voor het uitwisselen van ervaringen.  Daarom kunnen maximaal 20 mensen deelnemen. Indien er meer aanmeldingen zijn dan kijken wij of een tweede workshop mogelijk is.

Vrijwilligers zijn belangrijk in onze Oost Gelrese samenleving.  Wij vinden het daarom belangrijk om deskundigheidsbevordering aan vrijwilligers beschikbaar te stellen.

Met vriendelijke groet,

namens burgemeester en wethouders  van  Oost Gelre,

Carry de Vries

Afdeling Onderwijs, Welzijn en Zorg

Aanmelden voor Achterhoekse Bespaaractie kan nog tot 28 februari

Gezamenlijk inkoop van materiaal voor dak-, muur-, vloer- en glasisolatie

Energie besparen levert ook wat op, maar waar begint u? Deelnemers aan de Achterhoekse Bespaaractie weten het. Bijna 1.400 Achterhoeker hebben zich inmiddels voor de actie ingeschreven. In november waren dit er nog 900. U heeft nog tot 28 februari om u hiervoor in te schrijven. Deze bespaaractie is voor eigenaren met een woning die gebouwd is vóór 1980.

Na aanmelding komt er een adviseur bij u langs om uw situatie in kaart te brengen. Hiervoor wordt een eigen bijdrage van € 20 in rekening gebracht. Tijdens dit adviesgesprek loopt de adviseur samen met u het hele huis na om te kijken wat er voor u nog aan winst te behalen is op het gebied van isolatiemaatregelen. Uit het bezoek volgt een overzicht van mogelijke maatregelen met offertes voor isolatieglas, dak-, vloer- en spouwmuurisolatie.

Aanmelden kan nog tot 28 februari

Er zijn verschillende financiële regelingen, subsidies en duurzaamheidsleningen tegen heel aantrekkelijke voorwaarden beschikbaar. Dat maakt deze bespaaractie extra interessant. Inwoners van Oost Gelre kunnen zich aanmelden via www.achterhoeksebespaaractie.nl/oostgelre(externe link).

Bespaar geld én energie met de Achterhoekse Bespaaractie

Door deel te nemen aan de Achterhoekse Bespaaractie profiteert u van een aantal voordelen:

  • direct besparen op uw maandelijkse energiekosten
  • meer woongenot in een tocht- en vochtvrije woning
  • u draagt uw steentje bij aan het milieu
  • vooraf persoonlijk advies op maat
  • profiteren van een goede aanbiedingen door lokale partijen
  • geen omkijken naar de uitvoering

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Energieloket via telefoon (0314) 82 03 60 of mail naar vragen@achterhoeksebespaaractie.nl(link stuurt een e-mail).